Hyvä paha kateus
Kilpailuissa voitto jää saavuttamatta ja parhaimmat sijoitukset nappaakin siinä vieressä seisova tiimikaveri, tai kehityskaudella tuntuu, että se yksi tyyppi saa kokoaika lisättyä kyykkytankoon painoja, kun itse tuntuu että junnaa vaan paikoillaan. Ensin tulee puristava tunne rinnassa, harmittaa, ärsyttää ja hiukan ehkä kalvaakin sisältä, mutta ei oikein tiedä miksi, ei osaa oikein kunnolla sanoittaa omia tunteitaan. Toisella hartialla istuu joku, joka kuiskuttelee korvaan, kun toiset onnistuvat, saavat paljon helpommin kaiken, osaavat ja menestyvät.
Siinä missä muuallakin, niin myös urheilun ja liikkumisen parissa voi törmätä herkästi kateuteen. Kateutta saattaa löytyä niin yksilöiden, kun tiimin välisistä suhteista. Se voi olla pahimmillaan jopa niin musertavaa, että se on esteenä ihmisenä ja urheilijana kehittymiselle. Kateus tekee säröjä urheilijoiden keskinäiseen yhteistyöhön ja heikentää ryhmän toimivuutta.
Ihminen kadehtii yleensä sellaisia asioita, joiden hän ajattelee olevan tärkeitä oman onnellisuuden, menestymisen tai itsearvostuksen kannalta. Kadehtia voi esimerkiksi toisen ihmisen onnistunutta harjoituskautta, nopeampaa edistymistä, kilpailumenestystä, sponsoreita, ulkomuotoa, lahjakkuutta tai mitä tahansa, jonka kuvittelee olevan itselle merkityksellinen asia.
Kateellinen ihminen heijastaa ympäröivään maailmaan omaa huonoa oloaan ja saattaa syyttää muita siitä, että hänellä itsellään on paha olla. Kateellinen ihminen ei osaa välttämättä iloita omista hyvistä asioista, eikä näe omaa onnistumistaan, vaan keskittyy ainoastaan siihen, mitä muut tekevät, millaisia muut ovat tai mitä he saavuttavat. Samalla oman elämän epäonnistumiset sekä puutteet korostuvat niin isoiksi, että alkaa tuntua, että muiden onnistuminen on jollain tavalla itseltä pois ja näin kateellisesta voi tulla jopa oman elämänsä uhri. Joskus kateus voi vallata niin vahvasti oman mielen, että vaikka haluaisi iloita ystävän onnistumisesta ja saavutuksista, niin siihen ei pysty.
Tästä johtuen useimmiten kateus kohdistuukin ympärillä oleviin läheisiin ihmisiin ja mahdollisiin tiimikavereihin, koska heihin on helppo verrata itseään ja heidän onneensa helppo samaistua. Kateus useimmiten voi myös olla henkisesti raskas taakka, etenkin jos pahoittaa mielensä usein muista ihmisistä. Tämän vuoksi olisikin hyvä opetella tunnistamaan oma kateus ja harjoitella omien tunteiden käsittelyä. Kun oppii tuntemaan kateuden tunteen, niin sen sijaan että sen tukahduttaisi, on hyvä opetella suhtautumaan siihen uudella tavalla ja miettiä, miten voisikaan tietoisesti kääntää kateuden eteenpäin vieväksi voimavaraksi.
Kateus tuskin on kenellekään kokonaan täysin vieras tunnetila, mutta sen tunnistaminen voi olla hankalampaa. Alkuun onkin tärkeää vain oppia tunnistamaan kateus, on se sitten omaa tai tiimin sisällä olevaa. Vaikka kateus on täysin inhimillinen tunne, on siitä usein vaikea puhua ulkopuolisille. Sitä ei usein tunnisteta tai ei haluta tunnistaa itsessä ja samasta syystä myöskään ulkopuolelta tulevaa kateutta ei helposti tunnisteta kateudeksi.
Kun kateuden tunteen hyväksyy ja sitä osaa käsitellä, se on käännettävissä omaksi voimavaraksi. Se saa meidät yrittämään enemmän ja pyrkimään meitä saavuttamaan kadehditun ihmisen tason tai tulemaan jopa paremmaksi. Onko se, mitä kadehdit sellaista, jota pystyt tavoitella myös omaan elämääsi? Mitä sinun tulee muuttaa ja mitä sellaisia haaveita ja toiveita sinulla on, joita et ole vielä saavuttanut? Näin sinun on paljon helpompaa ohjata omaa tekemistäsi tavoitteidesi ja unelmien suuntaisesti. Hyväntahtoisen kateuden taustalla on ihailua ja se voikin motivoida saavuttamaan omia tavoitteita ja päämääriä entistä kiihkeämmin.
Silloin jos kateuden tunnetta ei osata tunnistaa, eikä sitä haluta hyväksyä, niin sitä ei pystytä käsitellä. Tällöin kateus ei muunnu voimavaraksi vaan lietsoo vihamielisyyttä, surullisuutta, alemmuuden tunnetta, katkeruutta sekä heikentää itsetuntoa. Kateuden tunne voi ilmetä yhtä lailla vihana, kuin tehdä surulliseksi. Silloin jos tunnetta ei osaa sanoittaa ja kohdata, voi kokea, ettei itsellä ole edes mitään syytä edes yrittää itse, kun kaikki muut ovat parempia ja onnistuvat aina. Kateellisen on vaikea iloita toisen onnistumisesta, sen sijaan toisten epäonnistuminen saattaa nostattaa jopa vahingoniloa.
Oman lisänsä kaikelle arkiselle vertailulle tuo sosiaalinen media. Siellä helposti hukkuu toisten täydelliseltä vaikuttavaan elämään, joka tuo eteen jatkuvasti pelkkiä onnistumisia, menestystä ja saavutuksia kerta toisensa jälkeen.
Kateus voi olla suurin este kehittymisen tiellä. Kateus on kuitenkin täysin inhimillinen tunne, josta voi puhua. Sen sijaan, että tuntisimme häpeää ja pahaa oloa kateudesta, mitä jos hyväksyisimme sen olemassaolon? Siinä kohtaa, kun lopetamme suojelemasta omaa paremmuuttamme ja asetamme oman heikkoutemme muutokselle, voimme saavuttaa jotain suurta. Kateus voi järkevissä mittasuhteissa auttaa meitä inspiroitumaan, oppimaan ja saavuttamaan jotain ennennäkemätöntä.
Olemme itse itsemme pahimpia arvostelijoita. Kiinnitämme helposti huomion muissa ihmisissä erityisesti sellaisiin asioihin, jotka meiltä puuttuvat tai joita emme vielä ole saavuttaneet. Jokaisen olisikin hyvä ajoittain pysähtyä pohtimaan omia vahvuuksia ja asioita, joissa on onnistunut, olla onnellinen siitä mitä on jo saavuttanut. Kiitollinen ihminen osaa tunnistaa hänellä jo olevan hyvän ja jalostaa sitä eteenpäin. Kiitollisuus, myötätunto ja arvostus itseään kohtaan on kateuden parhaat vastalääkkeet.
Kateuden käsittelyssä toimii samat ns. "itsemyötätuntostepit" kuin monen muunkin hankalan tunteen kanssa:
1) Tunnista oma tunne, nimeä se ja huomaa, että tämä on itsellesi vaikea hetki, mutta salli myös itsellesi lupa tuntea juuri niin kuin tunnet.
2) Muistuta itseäsi siitä, että tunne kuuluu ihmisyyteen, etkä ole ainoa ihminen, joka tuntee kateutta. Jokainen meistä on varmasti joskus tuntenut kateutta. On täysin luonnollista tuntea kateutta asioista, joita toivoisi myös itselleen.
3) Mieti, miten ja mikä voisi helpottaa oloasi tällä hetkellä? Entä jos ystäväsi kertoisi tuntevan kateutta? Mitä silloin sanoisit hänelle helpottaaksesi hänen oloaan? Mitä voisit itse tehdä päästäksesi sinulle tärkeisiin tavoitteisiin ja toimia omien arvojesi mukaisesti?
-Tanja-